Jen suplika, či co v tom je?

20. 07. 2009 12:44:00
Kdo mě zná, ví, že nerad mluvím do větru. Jako člověk i jako politik. A k napsání této úvahy, či komentáře mne vedlo i to, že z titulu své funkce a i ze zkušeností nabytých v čase našeho předsednictví EU, jsem o politice vedené na mezinárodním poli ledacos pochytil. Především to, že v ní platí přísná pravidla, vždycky v ní jde o umění možného, nic v ní není zadarmo a, co je nejdůležitější, že nikdy není naivní.

Co z toho pohledu soudit o dopise prezidentu Obamovi, pod který se podepsali také čtyři naši významní spoluobčané? Možná vás to překvapí, ale ani jako přesvědčený sociální demokrat toho nevyužiji ke stavění paralel mezi tolik kritizovanou legitimitou jednání Jiřího Paroubka s Vladimírem Putinem a touto „osobní“ iniciativou několika mužů s politickým renomé.

Nemohu si však odpustit poznámku, že obsah otevřeného listu působí dětinsky a snad každého napadne, že naivnější supliku už dávno nečetl. To mne zaráží. Některé ze signatářů znám osobně a jejich rozhledu i zkušeností si vážím. Dopis na mne totiž působí jako jakési hysterické malování čerta na zeď, když autoři ignorují současnou realitu světa s jeho hlavními problémy (například světovou ekonomickou krizi) a staví středoevropský region do centra vesmíru. Co hůř - snaží se přitom vzbudit dojem jakéhosi předvečera další studené války.

Tomu odpovídá i jejich hodnocení Ruska coby země, která se „snaží realizovat agendu 19.století prostřednictvím taktiky a metod ze století jednadvacátého“. To víc než o pravdivém odrazu současné politiky Kremlu, vypovídá o skutečnosti, že sami signatáři uvízli kdesi v nepřátelskými ideologiemi prosycených padesátých letech století minulého.

Nechci se pouštět do sáhodlouhých komentářů dlouhého textu, byť by si některé pasáže dopisu obšírnější komentář zasloužily. Třeba takový požadavek, že si Amerika musí „uvědomit svoje postavení světové mocnosti a musí plánovat svoji plnou angažovanost v Evropě“, je pokusem o diktát do zahraniční politiky jiné země a navíc svědčí o naprostém nepochopení signatářů momentálně skutečného rozložení sil ve světě.

Je tu i až sektářsky znějící pasáž o úvaze „vytvoření Řádu dědictví pro mladé politické představitele“. To má být co? Podle autorů textu „by měl být vytvořen nový program, jehož cílem by bylo identifikovat ty mladé vedoucí představitele na obou stranách Atlantiku, kteří budou schopni nést dál transatlantický projekt, jemuž jsme ve středovýchodní Evropě věnovali dvacet let.“ S trochou nadsázky – zajímalo by mne, zda se v tom programu počítá i s panem Obamou ...? Protože on, jak si ostatně autoři sami „stěžují“, patří k těm americkým činitelům, kteří „nyní dospěli k závěru, že náš region je už navždy napraven a že si mohou „odškrtnout kolonku“ a přejít k jiným, naléhavějším strategickým otázkám.“

Všimněte si, že jsem se vyhnul tématu protiraketové obrany a s ní spojené otázce radaru u nás. Jenže proč opakovat, co jsem i já řekl nejednou? Signatáři tím, že mimo jiné napsali, že „zrušení systému protiraketové obrany či příliš velké angažmá Ruska na tomto programu bez konzultace Polska či České republiky, může ochromit důvěryhodnost Spojených států v celém středoevropském a východoevropském regionu“, dali jasně najevo, že mínění sedmdesáti procent obyvatel země, kde i oni jsou doma, pro ně nic neznamená.

Možná, že signatáři dopisu nakonec tak naivní nejsou. Pravděpodobně dobře vědí, že současný americký prezident a jeho administrativa se jeho obsahem řídit nebude. Budou se jím však možná zabývat jiní a je nasnadě, že se dopis stane vítanou „palicí“ v rukou těch politických, vojenských, či podnikatelských kruhů v USA, jimž je nový Obamův pohled na svět cizí.

Autor: Miloslav Vlček | pondělí 20.7.2009 12:44 | karma článku: 14.60 | přečteno: 1979x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.53 | Přečteno: 440 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.96 | Přečteno: 1300 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 446 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2418
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...