Miloslav Vlček

O vejcích, která snesla ODS

27. 05. 2009 15:24:22
Každému, kdo se naší politickou scénou zabývá jen trochu podrobněji, je jasné, že české společnosti dominuje levicové smýšlení. Pokud by tedy k volbám přišli vždycky všichni oprávnění voliči, pravice by nikdy neměla šanci na volební vítězství. A pravice to samozřejmě ví. Seznala, že jen pokud otráví dostatek lidí a podprahově je přesvědčí, aby k volbám nechodili, pak její šance rostou.
Dalším receptem pravice je vzbudit v lidech strach. Ne ČSSD, ale ODS to byla, kdo i s pomocí mnoha médií rozpoutal před minulými parlamentními volbami agresívní předvolební kampaň. Nepamatujete si? Nebudu připomínat Kubiceho pomlouvačnou zprávu, to už byla jen třešnička na dortu. Vzpomenu jen, že ČSSD v té minulé kampani byla označována za nejhoršího škůdce domácí politické scény, který bude ještě více škodit po případném volebním vítězství, protože se zcela určitě spojí s KSČM. Opakovaný vtip sice přestává být vtipem, ale situace se opakuje. Zmiňovaná teze je české společnosti vnucována už minimálně čtyři roky. Důsledkem je pak nejen stoupající agresivita, ale s ní rostoucí nenávist. Za příklady netřeba chodit daleko. Stačí si projít diskuse pod články a blogy nejnavštěvovanějších zpravodajských serverů. Naši voliči a voliči levice obecně jsou v nich při nejlepším označováni za vyžírky, čekající s otevřenou dlaní a parazitující na poctivě pracujících lidí, asi oněch pisatelích. Jsou to zkrátka „socky“, které se po vítězství ve volbách spojí s „bolševikem“ a zavedou tady stalinistické peklo, neboť k dovršení všeho naši zemi ještě dovedou do područí Ruska!
Stejně, jako je nepopiratelnou skutečností, že vejce snášejí především ptáci, zůstává jasné, že je to právě politika ODS, která s takovými pojmy operuje! Důvod je jasný. ODS potřebuje navýšit počet svých primárních voličů. Její potenciál je objektivně nižší, než mají levicové strany a tak se, dodávám, že legitimně, snaží zmanipulovat ty, co se zmanipulovat dají. Nejlepší - a ODS nejednou vyzkoušenou cestou - je pak „voličská mobilizace“. A protože mobilizovat je nutné vždycky proti něčemu, je potom vše jasné.
Jenže - do předních mobilizačních šiků se vždycky, a to i bez přičinění „generálů“, hrnou ti nejradikálnější a nejzmanipulovanější. Důsledek? Primitivismus a obhroublost politické scény. A protože jen málokdo ponechá vinu na sobě, je třeba zvednout ukazovák směrem k lídrům konkurenčních stran.
Prezident Václav Havel občas počastoval náladu ve společnosti slůvkem blbá. Obávám se, že takovou tu právě nyní máme zase. Okřídleným se stalo také jeho rčení, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Já bych řekl, že v těchto a následujících měsících si tím vítězstvím pravdy a lásky tak moc jistý nejsem. Škoda.
Autor: Miloslav Vlček | karma: 30.09 | přečteno: 5678 ×
Poslední články autora