Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proti krizi jinak. A hlavně společně

Cítíme, že je to potřeba, ale neděláme s tím nic. Chceme vést Evropu a chováme se na svém vlastním dvorku hloupě. Místo toho, abychom dávali nejlepší evropské mozky dohromady, i ty domácí oddělujeme pěkně jeden od druhého! Expertů na ekonomiku tu máme podle všeho spousty. Má je vláda, má je opozice, vlastními znalci se chlubí také odboráři, a to není výčet konečný. Pravdou však je, že naslouchat chceme jen těm svým. A ještě je navíc nutíme myslet ve vymezeném koridoru a zhusta tak, aby jejich řešení navrátilo předcházející stav, tedy stav, jemuž jsou cyklické krize vlastní. 

Já si myslím, že je to natvrdlost. Zralý politik by podle mého nechal hledání východiska z krize odborníkům, sám by je na jedné straně hlídal, aby experty prosazované nápady neuškodily společnosti, za kterou nese politik odpovědnost víc, než krize samotná. Zároveň by s jinými experty, a to v široké mezinárodní alianci, hledal cestu na změnu systému, co nás k dnešnímu stavu přivedl.
Říkalo se finanční, nyní se už tvrdí, že hospodářská krize je to, co nás dneska trápí. Neuděláme-li nic, a především nepokusíme-li se alespoň cosi udělat se systémem jako takovým, pak pětistupňová škála společenského úpadku bude pokračovat a nastoupí krize politická, sociální a kulturní.  Ona totiž, byť se to tak díky povídačkám některých politiků a velké části médií jevit může, tato krize není žádný přírodní úkaz! Je to katastrofa, způsobená jednáním zcela konkrétních lidí v systému, který jim něco takového konat umožnil! Tvrzení, co svatou pravdou být nemusí, ale jako základ k rozumné diskusi velmi dobré!
A zpět k té naší kocábce. Zatím se na rozbouřeném moři drží docela dobře. Jenže kapitán nemá autoritu a epolety evropského admirála mu ji nedodaly. Navíc se mu to nejenom na kapitánském můstku a mezi jeho důstojníky hádá, ale opozice posádky sílí každým dnem. A všichni na té lodi, od posledního lodníka až po prvního důstojníka vědí a radí, byť každý podle svého, jak má lodivod otočit kormidlem, aby rostoucími vlnami podél ostrých útesů loď vyvedl do klidných vod!
Kdyby to byla jen tahle loďka. Je však shodou okolností, že právě v čase sílící bouře nese na zádi prapor vůdčí lodě celého konvoje. Na kapitánských můstcích zvláště těch větších lodí, stojí zkušenější kapitáni, ale i jim je, zdá se osud vlastního plavidla bližší, než osud celého konvoje. A tak si kormidluje každý podle svého a podle toho, čí hlas je na té které lodi silnější. Jak tohle může dopadnout se odhaduje těžce. Dost lodí je totiž na sobě závislých, jsou  pospojovány lany. Ta se mohou přetrhnout a mohou také toho druhého stáhnout pod hladinu. Dost možná, až se bouře utiší, budou jednotlivé lodě daleko od sebe a některé se třeba z bouře nevynoří. Stát by se to ale nemuselo a nemělo. Dosud spojení funguje a čas na sjednocení kursu celého konvoje tady je. Jde přece o to provést všechna plavidla bouří pokud možno v pořádku.  Opravíme je pak společně. Jen jedno bychom pak měli vědět - Kam poplujeme potom a zda bude ta plavba klidná, nebo se z ní všem bude zase po čase zvedat žaludek?   

 

Autor: Miloslav Vlček | úterý 27.1.2009 11:26 | karma článku: 15,44 | přečteno: 2240x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

O tom, co se slyšet chce, nechce a mělo by

K posledním projevům prostořekosti Mirka Topolánka už, myslím, bylo řečeno vše. Nebo skoro vše. Musím se však pozastavit nad tím, že zatímco poslední nelichotivá slova na adresu mnoha z nás zachytil okamžitě bulvár a po něm všechna hlavní česká média, jiné Topolánkovy věty zůstaly nepovšimnuty. Přitom dopad některých těchto sdělení je na život každého z nás mnohem podstatnější, než hloupé urážky. Proč?

24.3.2010 v 14:55 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1749x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

Kontroverznější téma pro malé zamyšlení v současných Čechách jen stěží najdeš. Napadlo mne v návaznosti nad opakujícími se zprávami, že stát se jakoby chystá prodat areál Památníku Jana Žižky v jihočeském Trocnově. Prý o něj nemá žádná státní instituce zájem. Nedovedu si představit, že by něco podobného bylo možné například u napoleonských památníků ve Francii, či jiných historických osobností v jiných státech. Co se to tedy s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

Po roce tu jsou zase. Vánoce. Ať si kdo chce co chce říká, alespoň v tomto čase má být rodina pohromadě. A pokud to nejde, má při sobě alespoň držet. Třeba na dálku. Zdejší blogerky a blogeři taková rodina podle mého jsou. Velká, složená s jedinců názorově, zvláště pak v pohledu na politiku, naprosto odlišných. Tepeme tu jeden do druhého, nic si nedáme zadarmo, pro svou pravdu jsme hotovi se přít takříkajíc do krve. Je potom možné, aby takovéto klubko názorově odlišných individualit třeba jen na pár dnů o vánocích drželo pohromadě? Dokázali by se ideově nesmiřitelní pro dny sváteční smířit? Odložit předsudky, ctít právo každého na jeho názor a místo jeho rychlého a často příkrého odsouzení se zamyslet nad obsahem jeho sdělení?

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

Hlavy států a vlád zemí Evropské unie se dnes schází v Bruselu, aby se pokusili nějakým způsobem strávit hořkou pilulku, kterou jim nenaordinoval nikdo jiný, než sám český prezident. Po opakovaném irském referendu štafetový kolík s nápisem „hlavní potížista“ převzala od Irska Česká republika. Je zajímavé sledovat, jakou lavinu reakcí a událostí tento fakt uvedl do pohybu.

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

Určitě jste zaznamenali, že se společenská situace u nás začíná razantním způsobem měnit. Důvěra v politiky a politiku dlouhodobě klesá. To není nic nového. Také důvěra v Poslaneckou sněmovnu, kterou vedu, padá a snad ne moji vinou. Opravdu alarmující ale je, že poslední průzkumy ukazují, že na historické minimum klesla i spokojenost spoluobčanů se situací v naší republice a směřováním země. Bezmála polovina lidí, celých 46 procent, si myslí, že se situace v zemi nevyvíjí správným směrem. Se směřováním České republiky je spokojeno pouze 14 procent občanů. Lidé také naznačili, že mnohem více než ústavní krize je trápí dopady krize hospodářské.

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2418x
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Seznam rubrik