Tohle také nese krize

20. 05. 2009 9:46:04
Je nám vlastní jedna zvláštnost. Nejednou dokážeme být papežštější než papež. Víte co tím myslím. Zdá se, že stesky tvrdící, že čeští manažeři v zahraničních firmách jsou mnohdy tvrdšími šéfy, než ti cizí, stojí na reálných základech. Stejně tak „zvláštní odrůdou“ jsou mnozí novodobí čeští „podnikatelé“. Ti opravdoví nechť mi odpustí, protože samozřejmě neházím všechny do jednoho pytle.
Avšak k věci. O uplynulém víkendu zaplnili odboráři Hradčanské náměstí v Praze. I na zdejších stránkách se jim většina blogerů vysmála. Tuším, kde je příčina, však teď to rozebírat nebudu. Jedno z hlavních odborářských hesel na té manifestaci znělo – Nedělejte z krize záminku k nebývalému omezení zaměstnaneckých práv! K smíchu, co? No, jak se to vezme.
Zrovna včera jsem na některém zpravodajském serveru přečetl pár vět, které mne nadzvedly ze židle. Protože materiály tohoto typu se na hlavních stránkách serverů dlouho nezdrží, převyprávím jen to podstatné. Jedna neveliká česká firma, dodavatel komponentů automobilkám, počátkem krize s poklesem zakázek snížila počet zaměstnanců. Potom u sousedů zavedli šrotovné, zakázky se vrátily, dokonce vzrostly. Kdo by si myslel, že majitel povolá propuštěné zaměstnance na jejich místa, mýlil by se. Je přece krize, musí se šetřit a tak na zakázkách stejného, ba i většího objemu pracuje menší počet lidí, než dříve. Aby to zaměstnanci stíhali, pracují vesměs přes čas, někdy i ve dvanáctihodinových směnách. A pozor. Pořád za stejné peníze! Nelíbí se ti to? Před branami stojí desítky jiných, rádi tě nahradí...
Řeknete jeden příklad, ale kolik takových ještě je? Podle mého v tom příběhu nefiguruje podnikatel, který si váží lidské práce, ale obyčejný otrokář. Že si to ti lidé nemají dát líbit, že mohou dát snadno výpověď? Díky za radu! Kdo to ale v krizi udělá, zvláště v regionech, kde o práci hned tak nezavadíš?
Tohle prostě podle mého není ta společnost, kterou si lidé zaslouží. To, jak jsou nuceni žít, není plnohodnotný život, který by byl k žití. Což mne utvrzuje v přesvědčení, jak nezbytné je pořádně vnímat na čí straně politici stojí. Zda na straně arogantních sobců, kteří sice hlasitě tvrdí, že řešením krize je více práce pro každého, kdo o ni stojí, ale záměrně zamlčují, že to je práce podle jiných, než obecně platných pravidel a hlavně, v zájmu zachování zisku, za daleko méně peněz.
Anebo má stát politik na straně normálních lidí s normálním právem na normální život? Já si vybral. Vyberte si také.

Autor: Miloslav Vlček | středa 20.5.2009 9:46 | karma článku: 17.17 | přečteno: 2176x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 232 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 17.98 | Přečteno: 548 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2418
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...