Ať se děcka vydovádí, ale...

5. 08. 2008 14:33:13
Uprostřed prázdnin, tedy relativně daleko od zahájení nového školního roku, podmiňuji parafrázované rčení o dovádivém mládí slůvkem ale záměrně. Celou větou chci totiž říct – Ať se děcka vydovádí, ale ve škole nechť vládne kázeň! Ač přesvědčením sociální demokrat, tleskám britským konzervativcům, kteří si za cíl v oblasti školství už před třemi roky vytkli „obnovit kázeň ve třídách tak, aby rozkladná menšina školáků neruinovala vzdělávání většiny.“ Nevím, jak se daří tento záměr v britských školách plnit, co však vím je skutečnost, že nazrál čas, abychom se tímto směrem vydali také u nás.

Zkušenosti, které máme s trhem práce nejsou tak letité, jako ty britské, ale už dobře víme, že, ač tomu mnozí nevěří, větší šance uplatnit se na tomto trhu mají lidé slušní, poctiví, ukáznění, ti s úctou k ostatním. Náš paradox však spočívá v tom, že naše děti už léta vyrůstají v představě o naprosto neomezené svobodě individua. Okolí, dominující životní styl, nabízená hodnotová orientace, virtuální vnímání skutečnosti, stálá propagace nezadatelných práv jednotlivce v nevyváženosti s jeho povinnostmi a mnoho dalšího nahrává nejenom rostoucí agresivitě dětí, ale i růstu jejich přesvědčení, že existuje jen jednotlivec, který se musí stůj co stůj prosadit bez ohledu na okolí.
Určitě nejsem sám, kdo cítí, že je tu cosi špatně. Kdo za to může? Rodina, média, my všichni trochu a nejvíc škola? Každá z nabízených odpovědí je správná, avšak jen zčásti. Podíl na tom, že prakticky už každý školák dokáže výborně vyjmenovat na co má nárok a dokáže se více než důrazně domáhat svých práv, má opravdu každý, kdo výchovu dětí nějakým způsobem ovlivňuje. Když všichni ostatní dají od tohoto problému ruce pryč, pak zůstane na straně „viníků“ jen rodina a škola. Odsuneme-li i rodinu, zbývá škola.
Aby se škola se svým úkolem vyrovnala, potřebuje velkou míru společenské autority. Zdánlivě ji má. Veřejnost přece klade kantořinu na jedno z předních míst pomyslného žebříčku nejdůležitějších profesí. Ovšem o problémy samotných učitelů se lidé zajímat nechtějí. Potom se stává, že když zaměstnanci vzdělávacích institucí volají po pomoci zvládat současný stav, dostává se jim rychlých a ve své podstatě hloupých a přezíravých doporučení, že budou-li dokonalost sama, autoritu silou svojí osobnosti získají automaticky. Tím se jim dává najevo, že za koše na odpadky, nasazené na jejich hlavy vlastními žáky, stejně jako fyzická a psychická napadání ze strany školáků (to vše nasnímané na mobilu a přístupné na internetu) si mohou vlastně sami.
Myslím si, že takto by to dál nešlo! Nikdo neprotestuje, když třeba nehodovost na našich silnicích, anebo odhazování nedopalků, či plivání na chodník a mnohé další problémy řešíme represivními opatřeními. Když však učitelé volají, abychom jim i za cenu jistého zpřísnění školního řádu a legislativní ochrany kantorské profese (prosím neplést si znovuzaváděním rákosek) pomohli do škol vrátit nezbytnou disciplínu a běžně v celé společnosti vyžadovaný řád, nedovolají se. Jsou navíc káráni za to, že prý tím chtějí tlumit svobodu projevu a omezovat osobnost dítěte!
Je polovina prázdnin, řada mých kolegů z poslaneckých lavic je na dovolené. Mnozí s rodinami, další v místech odpočinku alespoň dovádějící děcka vnímají. Chtělo by se věřit, že také oni jim to přejí, avšak spolu s tím souhlasí s mým podmiňujícím ale . Pokud by tak tomu bylo, mohla by případná legislativní pomoc učitelům přijít z naší strany rychle. Uvidíme.

Autor: Miloslav Vlček | úterý 5.8.2008 14:33 | karma článku: 35.90 | přečteno: 6402x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 19.65 | Přečteno: 232 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 18.41 | Přečteno: 548 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2418
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...