Politikaření není politika

20. 05. 2008 17:15:03
Politiku dělám už pár let. Dost jsem se za tu dobu naučil. Především to, že opravdová politika je nejenom uměním možného, ale také snahou po hledání a nalézání kompromisů. Zároveň už moc dobře vím, že mnozí z mých kolegů, které praktická politika také živí, si politiku pletou s politikařením. Hledání kompromisu zaměňují výměnným obchodem. Já ti schválím to, ty zase pomůžeš schválit tohle. To už ale podle mého není žádná politika, to je politický handl. Opentlen může být sebelépe, ale do pekla se dá jet i na pěkném koni, to p

Poslaneckou sněmovnou nyní obchází dva veliké problémy. Oba nastolila současná vládní koalice a oba chce uzákonit. První se týká církevních restitucí, druhý „reformního balíčku ministra Julínka“. Přestože po svém případném schválení by byl dopad těchto zákonů na nás všechny prakticky nezvratný, nejsou jejich návrhy výsledkem kompromisu.
S námi, tedy opozicí o nich nikdo nejedná. Jsou nám předkládány s vědomím, že náš postoj k nim nic nezmění a bude prohlasován nejtěsnější možnou většinou hlasů.
Veřejnost už není o obsahu obou zákonů spravena vůbec. Zřejmě to předkladatelé nepokládají za podstatné.
Přitom zmiňované reformy ve zdravotnictví, samozřejmě mimo jiné, umožní vznik tzv. řízené péče, jejímž principem je, že zprivatizovaná, tedy soukromá pojišťovna „řídí“ pacienta a své lékaře tak, aby zdravotní péče byla poskytnuta co nejlevněji nebo vůbec. Tím se současný systém změní k nepoznání. To není strašení, to je fakt a kroky k tomu jsou už podnikány, jen veřejnost o nich informována není.
A zákon o vyrovnání s církvemi? Kdyby nic jiného, tak je zcela nejasný způsob výpočtu výše finančního vyrovnání. A už zcela nepřehledný je výčet onoho majetku, o kterém se sice tvrdí, že byl církvím odebrán komunisty, ale v podstatě není nijak ošetřeno, že v něm nemusí být majetek, jehož vrácení by zbortilo restituční bariéru. Že i to je možné, nepřímo podporují fakta v nezveřejněném dopise jedné české europoslankyně předsedovi vlády, ve kterém se ho ptá, zda jeho ministři vedou opravdu rozhovory s představiteli sudetoněmeckého landsmanšaftu, kteří si zase ze své pozice velmi dobře rozumí s některými českými církevními hodnostáři.
V případě zdravotnictví jde o miliardy. O ně jde i v otázce církevních restitucí. Navíc oba případy spojuje i ta skutečnost, že dopad to bude mít nejen na naši současnou, ale i na ještě nenarozené generace.
Proč malovat čerta na zeď, když už ho tam máme. V současné české politice se kupčí. Bohužel. Že tak už mnohdy nejde o politiku, ale politikaření a politický obchod vadí málokomu. Mě ale ano! To ale určitě jiným nevadí. Zvolení prezidenta za církevní restituce, ekologické zákony za radar nebo, jak se ve sněmovních kuloárech povídá dneska, rebelie kolegy Tlustého jako prostředek pro vydírání lidovců, aby podpořili Julínkovu zdravotní reformu za církevní restituce.
Někdy se sám sebe ptám, kde jsme? V poslanecké sněmovně, či někde na koňském handlu? Má-li to být tedy koňský trh, pak by se alespoň slušelo, že na něm nebudou pobíhat přebarvení koně s falešnými zuby a nebudou tam handlíři, kteří tají, že nabízené zboží kulhá ne na jednu, ale možná na všechny čtyři nohy! Alespoň o to se budu snažit.


Autor: Miloslav Vlček | úterý 20.5.2008 17:15 | karma článku: 16.39 | přečteno: 1697x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 493 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2418
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...