Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

7. 01. 2010 11:50:00
Kontroverznější téma pro malé zamyšlení v současných Čechách jen stěží najdeš. Napadlo mne v návaznosti nad opakujícími se zprávami, že stát se jakoby chystá prodat areál Památníku Jana Žižky v jihočeském Trocnově. Prý o něj nemá žádná státní instituce zájem. Nedovedu si představit, že by něco podobného bylo možné například u napoleonských památníků ve Francii, či jiných historických osobností v jiných státech. Co se to tedy s námi děje?

Vybavuji si, že Ivan Medek, který nás v těchto dnech navždy opustil, v jednom ze svých posledních rozhovorů pro média připomenul jednu osobní zkušenost. Říkal, že už po roce devětaosmdesát mluvil s jakýmsi mladíkem, který mu bez obalu řekl, že do armády nepůjde, protože neví, proč by měl bránit zemi, ke které nemá žádný vztah. Odehrálo se to v době, kdy ještě u nás byla povinná vojenská služba a přesvědčení, že ze všeho nejdůležitější jsou peníze, v myslích lidí nebylo tak pevně ukotveno, jako dnes.

Také jsem zcela nedávno slyšel historku, ve které hlavní roli sehrál nejmenovaný plukovník naší současné armády. Ten po přednášce o svatém Václavovi a vojenství té doby přišel za přednášejícím a zcela bezelstně mu sdělil, že díky tomu už ví, proč si 28. září připomínáme tuto postavu našich dějin; až do té chvíle si totiž myslel, že tak je na počest Václava Havla...(Snad proto, v rámci resortních úspor, má katedra historie údajně z Univerzity obrany zmizet. K čemu by tam také byla, že? Ať si naši kluci na přilbách nosí znaky, jaké chtějí...)

Tak co se to s námi děje?

Nechali jsme se vmanipulovat do pozice, že žijeme jenom přítomností. Od minulosti jsme odříznuti, nad budoucností se zamýšlet nemáme.

Paušalizovat se nemá a také to nedělám. Tvrdím jen, že většina naší veřejnosti, konkrétně ta, co je zcela zaneprázdněna zkoumáním života takzvaných celebrit, servírovaných jim nejen bulvárními médii, za realitu světa přijímá to, co za ni označí televize nebo noviny. Na něco tak „pošetilého“, jako je národní hrdost ani nepomyslí... I když pozor, v tomto se možná trošku mýlím. Na obzoru je olympijský hokejový turnaj. Pokud na něm Růžičkovi hoši uspějí, pak ta většina, o které píši, bude hopsat a křičet: Kdo neskáče, není Čech!“ A nějaký Žižka? Ten jim bude dál ukradený (slavný dres neoblékal, góly nedával, ve statistikách není, bulvár o něm nepíše, tak co...).

Autor: Miloslav Vlček | karma: 21.12 | přečteno: 2180 ×
Poslední články autora