Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrádná dočasnost v české politice

Historie se opakuje. Úřednická vláda premiéra Jana Fischera, původně nazývaná „letní“, měla být jen překlenovací, či „udržovací“ vládou, která po prázdninách udělá místo vládě nové, vzešlé z předčasných voleb. Jako taková neměla činit žádná strategická rozhodnutí a měla se zabývat jen nutnou operativou. První termín předčasných voleb však zrušil Ústavní soud, ten druhý ze strachu z důsledků dalšího soudního zákroku ani nebyl navržen. A výsledek? Z letní vlády se stane vláda podzimní, zimní i jarní... A Jan Fischer, který si myslel, že si ze „staťáku“ o prázdninách na chvíli vyzkouší zavládnout v Kramářově vile, zřejmě netušil, že zde bude pravděpodobně muset zůstat až do konce volebního období a řešit věci skutečně zásadního charakteru. Stejně jako já...

Stanul jsem v čele Sněmovny v extrémně napjaté atmosféře způsobené výsledkem posledních voleb v roce 2006, odřídil jsem tu nejsložitější volbu prezidenta v novodobé historii našeho státu, jako první předseda české Poslanecké sněmovny jsem se „proklestil“ předsednictvím v Evropské unii, stál jsem v centru dění během ústavní krize...

...a přitom novinářům, kteří za mnou přichází do pracovny dělat rozhovory, a kteří se zpravidla nevyhnou otázce na původní dočasnost mojí funkce, vždy ukazuji tašku, která leží vedle mého psacího stolu. Tu mám od okamžiku, kdy jsem sem nastoupil, připravenou k odchodu. Po událostech v posledních týdnech je však již téměř jisté, že tam zůstane ležet až do samého konce.

Turbulence, které v uplynulých týdnech otřásly českou politickou scénou, a které pro mě znamenaly jedno z nejnáročnějších období v čele Sněmovny, nakonec pro mě, pro pana premiéra i pro celou naši zemi zřejmě navždy změnily význam pojmu „dočasný“. Všechno je relativní, říkal již Albert Einstein. V české politice tento výrok platí bezesporu pro dočasnost.

Autor: Miloslav Vlček | úterý 22.9.2009 9:18 | karma článku: 12,83 | přečteno: 1668x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

O tom, co se slyšet chce, nechce a mělo by

K posledním projevům prostořekosti Mirka Topolánka už, myslím, bylo řečeno vše. Nebo skoro vše. Musím se však pozastavit nad tím, že zatímco poslední nelichotivá slova na adresu mnoha z nás zachytil okamžitě bulvár a po něm všechna hlavní česká média, jiné Topolánkovy věty zůstaly nepovšimnuty. Přitom dopad některých těchto sdělení je na život každého z nás mnohem podstatnější, než hloupé urážky. Proč?

24.3.2010 v 14:55 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1749x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

Kontroverznější téma pro malé zamyšlení v současných Čechách jen stěží najdeš. Napadlo mne v návaznosti nad opakujícími se zprávami, že stát se jakoby chystá prodat areál Památníku Jana Žižky v jihočeském Trocnově. Prý o něj nemá žádná státní instituce zájem. Nedovedu si představit, že by něco podobného bylo možné například u napoleonských památníků ve Francii, či jiných historických osobností v jiných státech. Co se to tedy s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

Po roce tu jsou zase. Vánoce. Ať si kdo chce co chce říká, alespoň v tomto čase má být rodina pohromadě. A pokud to nejde, má při sobě alespoň držet. Třeba na dálku. Zdejší blogerky a blogeři taková rodina podle mého jsou. Velká, složená s jedinců názorově, zvláště pak v pohledu na politiku, naprosto odlišných. Tepeme tu jeden do druhého, nic si nedáme zadarmo, pro svou pravdu jsme hotovi se přít takříkajíc do krve. Je potom možné, aby takovéto klubko názorově odlišných individualit třeba jen na pár dnů o vánocích drželo pohromadě? Dokázali by se ideově nesmiřitelní pro dny sváteční smířit? Odložit předsudky, ctít právo každého na jeho názor a místo jeho rychlého a často příkrého odsouzení se zamyslet nad obsahem jeho sdělení?

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

Hlavy států a vlád zemí Evropské unie se dnes schází v Bruselu, aby se pokusili nějakým způsobem strávit hořkou pilulku, kterou jim nenaordinoval nikdo jiný, než sám český prezident. Po opakovaném irském referendu štafetový kolík s nápisem „hlavní potížista“ převzala od Irska Česká republika. Je zajímavé sledovat, jakou lavinu reakcí a událostí tento fakt uvedl do pohybu.

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

Určitě jste zaznamenali, že se společenská situace u nás začíná razantním způsobem měnit. Důvěra v politiky a politiku dlouhodobě klesá. To není nic nového. Také důvěra v Poslaneckou sněmovnu, kterou vedu, padá a snad ne moji vinou. Opravdu alarmující ale je, že poslední průzkumy ukazují, že na historické minimum klesla i spokojenost spoluobčanů se situací v naší republice a směřováním země. Bezmála polovina lidí, celých 46 procent, si myslí, že se situace v zemi nevyvíjí správným směrem. Se směřováním České republiky je spokojeno pouze 14 procent občanů. Lidé také naznačili, že mnohem více než ústavní krize je trápí dopady krize hospodářské.

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2418x
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Seznam rubrik